MASOVÉ KNEDLÍKY

 

Mleté maso

Šalvěj

Sůl

Kmín

Pepř

Petrželka (čerstvá)

Cibule

 

Smíchejte maso s kořením a cibulí. Hotovou masovou směs vytvarujte do kuliček a osmažte na sádle.

 

 

DŘENÝ HRÁCH

(podle Severina mladšího)

 

Hrách

Med

Rozinky

Skořice

Zázvor

(hladká mouka, vejce)

 

Uvaříme hrách a procedíme přes cedník. Přidáme ostatní ingredience, pokud by ze vzniklé hmoty nešly vytvarovat kuličky, přidáme hladkou mouku a vejce.

Dobová kuchyně

Recepty

 

ZELŇÁKY

 

500 g hladké mouky

450 g kysaného zelí

150 g sádla

1 vejce

Škvarky

Sůl

Kmín

Pepř

 

Vypracujte těsto. Z něho vytvořte na plech malé placičky, které upečte v troubě (asi na 180°C).

GYNGERBREDE

(Perníkové kuličky)

 

2 hrnky medu

8 hrnků strouhanky

Skořice (1 lžička do „těsta“ + na obalení)

Bílý pepř

Šafrán

 

Přiveďte k varu med, snižte teplotu a nechte vařit po dobu 5 - 10 minut. Poté sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu. Odstavte z tepla a přidejte šafrán, pepř, skořici a postupně přidávejte strouhanku. Dobře promíchejte a vytvořte kuličky, které obalte ve skořici.

Dne 11.5.2016 se Gléva zúčastnila akce jménem Gastronomie v době Karla IV., Na níž presentovala některé středovéké recepty, které se vařily jak v době první pol. čtrnáctého století, tak v období husitských válek. Při interpretacích receptů se vycházelo zejména z knihy Magdaleny Beranové (1930-2016) Jídlo a pití v pravěku a ve středověku.

ŠIŠKY Z BÍLÉHO CHLEBA

 

Chleba

Vejce

Rozinky

Med

Zázvor

Skořice

Šafrán

Máslo (na smažení)

 

Nastrouhejte chleba, přidejte vejce a roztlučte ho v hmoždíři. Vmíchejte ostatní koření a rozinky, osmažte na másle. Osmažené šišky posypejte cukrem nebo zázvorem.

 

 

ZELÍ KYSELÉ V POSTNÍ DEN

 

Zelí

Rozinky

Mandle

 

Zbavte zelí přebytečného láku a zlehka ho osmahněte na oleji. Vmíchejte nasekané mandle a rozinky. Povařte. Hotové zelí podávejte na chlebu nebo topinkách.

Žena míchající "Hrstkovou polévku" - Luštěniny (hrách, čočka, cizrna) povařené s kořenovou zeleninou. V různých obměnách šlo o jídlo nižší a střední vrstvy.

ŽAHOUR

 

Knedlíčky:

Měkký tvaroh

Skořice

Hrubá mouka

Med

 

Omáčka:

Cukr

Ovoce (švestky, lesní ovoce, třešně, jahody, meruňky, …)

 

Smícháme tvaroh, mouku, skořici a med a vypracujeme tuhé těsto, z kterého vytvarujeme malé knedlíčky, které dáme uvařit do mírně osolené vody. Uvařené knedlíčky podáváme spolu s ovocnou omáčkou (oslazené rozvařené ovoce).

 

 

NETYJE (Kucmoch)

 

Jáhly

Mléko

Mouka

 

Uvaříme jahelnou kaši a zasypeme moukou. Má vzniknout velmi tuhá hmota, která se následně rozkrájí a libovolně ochutí

 

Sladká verze: Hotové netyje, mohou být obaleny/zasypány tvarohem, perníkem, mákem, povidly nebo sirupem. Můžete je také plnit jako knedlíky sušenými švestkami, datlemi nebo rozinkami.

 

Slaná verze: Do kaše vmíchejte veku, osmaženou cibulku, sůl, pepř, kmín, tymián, zázvor a medvědí česnek. Hotovou hmotu osmažte na sádle.

©GJS